Bosch, EICMA Uluslararası Motosiklet Fuarı 2016’ya katıldı

Bosch iki tekerlikli işinde global pazardan daha hızlı büyüyor

İki tekerlekli araçlar için daha emniyetli ve daha fazla ağa bağlı bir gelecek sunan Bosch, motosiklet teknolojisi satışlarının 2020 yılı itibarıyla bir milyar avro olmasını hedefliyor.

02/01/2017 | Türkiye | Kurumsal Haberler

Bosch'un İki Tekerlekli Araç ve Motor Sporları iş birimi, global motosiklet pazarında ivme kazanmaya devam ediyor. 2015 yılının Nisan ayında iş biriminin kurulmasından bu yana, Bosch motosiklet teknolojisi satışları yüzde 20'nin üzerinde artış gösterdi. Gelişmiş motosiklet emniyeti ve akıllı bağlanabilirlik çözümlerine olan talep satış hacminin artmasını sağlıyor.

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dirk Hoheisel, “Motosikletin geleceği daha güvenli olmanın yanı sıra daha fazla ağa bağlı” dedi. İş biriminin bir yıl öncesine oranla üç kat artan dünya genelindeki 130 iş ortağı, binlerce mühendisten oluşan global ağdan ve Mobilite Çözümleri iş sektörünün üretim kapasitesinden yararlanabiliyor. Bu durum iş ortaklarının, gelecekteki zorlukların üstesinden gelme konusunda oldukça iyi bir pozisyonda olmasını sağlıyor.

En fazla büyüme Asya'da gerçekleşecek

Dr. Hoheisel, “2020 yılında, motosiklet teknolojisinde bir milyar avroluk satış rakamına ulaşmak istiyoruz” derken, şirket gelecekte bu satışların yarıdan fazlasını Asya'da gerçekleştirecek. Araştırmalar, 2021 yılı itibarıyla iki tekerlekli araçların yıllık global üretiminin yaklaşık 160 milyon adede ulaşacağını ve bunun neredeyse yüzde 90'ının Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da üretileceğini gösteriyor. Yani, bugün üretilen adedin yaklaşık üçte biri oranında üretim artış gösterecek. Üretim hacimleri ağırlıklı olarak 250 cc motor hacmine kadar olan ve Asya'da en yaygın ulaşım yöntemi olan küçük motosikletlerden ve scooterlerden oluşacak.

Bosch parçaları, Asya'daki düşük fiyat segmentli ürünlerden Avrupa, Japonya ve Kuzey Amerika'da yoğun talep gören 1.000 cc'nin üzerinde motor hacmine sahip olan güçlü makinelere kadar tüm iki tekerlekli araç spektrumunu kapsıyor.

Portföyün içerisinde güvenlik sistemleri, içten yanmalı motorlar ve elektrikli hafif araçlar için güç aktarım mekanizması ve motosikletlerin akıllı telefonlar, tabletler ve ağa bağlı hizmetlerle bağlantısını sağlayan arayüzler yer alıyor.

‘Hepsi bir arada’ güvenlik sistemi

Motosiklet güvenlik sistemlerinde pazar lideri olan Bosch, global motosiklet pazarında en fazla baskıya yol açan zorluklardan biri için çeşitli çözümler sunuyor.Örneğin; Tayland ve Endonezya'da her yıl motosiklet kazalarında yaklaşık 21.000 kişi ölüyor. Bosch kaza araştırması, her iki tekerlekli araçta ABS bulunması halinde bu kazaların yaklaşık dörtte birinin önlenebileceğini gösteriyor. Kilitlenme karşıtı frenleme sistemi tekerleklerin kilitlenmesini önlediğinden, fren sırasında sürücüler motosikleti kontrol edebiliyor. Böylece tehlikeli durumlarda daha hızlı bir şekilde ve tereddüde düşmeden reaksiyon gösterebiliyorlar.

Dünya genelinde giderek daha fazla sayıda ülke, motosiklet ABS'sini zorunlu kılıyor. Örneğin; AB'de, 2017 itibarıyla 125 cc'nin üstünde motor hacmine sahip olan yeni tescil edilmiş tüm motorlu iki tekerlekli araçlara bir kilitleme karşıtı frenleme sistemi takılması gerekiyor.

Bosch, 1995 yılından beri iki milyondan fazla motosiklet ABS'si üretti. 2013 yılında Bosch, dünyanın iki tekerlekli araçlara yönelik ilk ‘hepsi bir arada’ güvenlik sistemi olan MSC motosiklet denge kontrol sistemini geliştirdi. Bu ürünü hala geliştirme imkanını arayan Bosch, dünyanın iki tekerlekli araçlara yönelik ilk sürücü destek sistemi olan yan görüş/kör nokta asistanını pazara sundu. Şerit değiştirilmesi sırasında destek sistemi, sürücünün görmesinin zor olduğu motosikletin her iki tarafındaki tehlikeleri kontrol etmek için ultrasonik sensörler kullanıyor.

Daha fazla verimlilik ve daha keyifli bir sürüş

Bosch, elektrikli hafif araçlara yönelik entegre güç aktarım mekanizması sistemleriyle şehir içi mobiliteye yönelik kaynak tasarrufu sağlayan çözümler sunuyor. 3 kilovata kadar güce sahip bir hub motora ve 4 kilovatın üzerindeki güçler için bir orta tahrik motoruna (mid-drive) sahip iki motorlu sistemler, Bosch'un 20 kilovata kadar olan elektrikli motor ürün yelpazesini tamamlıyor. Motor, kontrol ünitesi, batarya, şarj cihazı, ekran ve uygulama, elektrikli hafif araçlar için esnek, çok yönlü sistemler oluşturmak üzere birbirleriyle senkronize oluyor. Elektrikli hafif araçlara yönelik bu ölçeklenebilir güç aktarım mekanizması sisteminin çabuk hızlanma, uzun mesafe ve üstün emniyet özellikleri sayesinde Bosch, uzun süren, keyifli bir sürüş için teknik dayanağı oluşturuyor.

Ağa bağlı motosikletler çok daha emniyetli

Emniyet ve verimliliğin yanı sıra bağlanabilirlik isteği de Bosch'un motosiklet işinin önemli faktörlerinden birini oluşturuyor. Şirketin portföyünde pek çok motosiklet bağlanabilirlik çözümü bulunuyor. ICC entegre bağlanabilirlik gösterge grubu, özellikle motosikletler için geliştirilmiş bir sürücü bilgi sistemidir. Çeşitli ekran büyüklükleri ve çözünürlüklerine sahiptir ve en son teknoloji sayesinde her türlü durumda okuması kolaydır. Bir Bluetooth arayüzü ile birlikte ICC, mySPIN akıllı telefon entegrasyon sistemini de barındırıyor.

Otomobillerde mevcut olan bu teknoloji şimdi iki tekerlekli araçlara da uyarlandı ve sürücüler arasında trafik durumu ve güzergah tercihleri gibi bilgi paylaşımı için mükemmel bir çözüm sunuyor.

Bosch CCU bağlanabilirlik kontrol ünitesi, motosikletleri doğrudan buluta veya diğer araçlara bağlıyor. Bu özellik, otomatik acil durum çağrı hizmeti olan eCall gibi işlevleri sunmayı mümkün kılıyor. Motosikletin bir kazaya karışması durumunda, eCall otomatik olarak bir acil durum çağrısı yapıyor ve yardımın daha hızlı gelmesini sağlıyor. CCU ayrıca çalınan motosikletlerin takip edilmesine, sürücülere yollardaki potansiyel tehlike noktaları gibi konularda faydalı bilgiler sunmaya veya yoldaki diğer sürücüleri uyarmaya yardımcı olabiliyor.

0(216) 432 01 32 nuray.saglam@tr.bosch.com

Bilgi için: Miray Koç / Ünite İletişim (212) 272 93 13