Bosch Rexroth’tan ‘Dev Köstebekler'e Servis Hizmeti

Bosch Rexroth’un yetkilendirilmiş uzmanları, ‘dev köstebek’ olarak adlandırılan ve çeşitli toprak veya kaya tabakalarında dairesel kesit çizerek kazmaya yarayan Tünel Sondaj Makineleri’ne servis hizmeti veriyor.

09/10/2017 | Türkiye | Ürün Haberleri

Madencilik ve inşaat sektöründe yeraltı yapılarının önemi, teknolojik gelişmelere paralel olarak gün geçtikçe artıyor. Özellikle yerleşim merkezleri ve büyük şehirlerde elektrik, su, kanalizasyon, telefon, doğalgaz ve metro tünelleri gibi yapıların açılması sırasında, çevreye ve yer üstünde yapılara zarar vermemesi için kullanılacak kazı yönteminin seçimi son derece önem taşıyor.

Bu noktada, çeşitli toprak veya kaya tabakalarını dairesel kesit çizerek kazmaya yarayan Tünel Sondaj Makineleri (Tunel Boring Machine- TBM) ideal çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Dev köstebek olarak da adlandırılan bu makinelerle genellikle çapı 1 metreden büyük tüneller veya kanallar sondajlama, delme ve patlatma yöntemlerine göre çok daha hızlı yapılabiliyor. Sert kayalardan kumlara kadar her türlü maddeye sondaj yapabilen bu makineler, kurulumu ve taşıma maliyeti yüksek olmalarına rağmen günümüz tünellerinde yoğun olarak tercih ediliyor.

Hidrolik olarak tahrik edilen TBM’lerde kesici döner kafa, kazılan toprağın tahliyesini sağlayan konveyör sistemi, makinenin toprak içerisinde ilerlemesini sağlayan itme silindirleri ve bütün yardımcı hareketler dünyadaki lider TBM üreticileri tarafından, operasyonlarının güvenliği ve verimliliğini sağlamak için Bosch Rexroth tahrik ve kontrol teknolojilerini kullanarak çalışıyor. TBM’ler için iklim ve çalışma ortamı nasıl olursa olsun fonksiyonların sorunsuz çalışması önem taşıyor. Bu makinelerin uzun ömürlü olması ve tünel açma esnasında plansız beklemeler yaşatmaması, köstebeğin kalbini oluşturan hidrolik ekipmanların düzenli olarak kontrol edilmesine ve yapılan bakımlarının konusunda tecrübeli mühendisler tarafından yapılmasına bağlı bulunuyor.

Türkiye’de yüksek kaliteli orijinal ürünler kullanılarak, yetkilendirilmiş Bosch Rexroth Servis Departmanı tarafından yapılan tamir ve bakımlar, Bosch Rexroth garantisi altında bulunuyor. Siz işinize odaklanırken Bosch Rexroth’un uzman mühendisleri, son teknolojilerle sistemin verimliliğini artıracak düzenli kontrolleri gerçekleştiriyor.

Bosch Rexroth’un farklı alanlarda dikkat çeken teknoloji ve çözümleri şöyle:

Sürücüsüz inşaat araçları:

Tamamen sürücüsüz şekilde dolaşabilen inşaat araçları akla bilim kurgu filmlerini getiriyor. Finlandiya’ya bulunan Tampere Teknoloji Üniversitesi’nde, bu hayal gerçeğe dönüştürüldü bile. Tam otomatik tekerlekli yükleyici, hareketlerini bu amaç için özel olarak üretilmiş bir test şeridi etrafında yapıyor. Bu araçta bulunan hidroliklerin ve elektroniklerin çoğu Rexroth bileşenlerinden oluşuyor. Bilim insanları bu test şeridi üzerinde aracın farklı yol koşullarındaki davranışlarını incelerken, bir yandan da emisyonlarını ölçüyor.

Her gel-git seviyesine uygun köprü

İş çıkış saati geldi mi neredeyse 6.000 araç Dubai Koyu’nda dubalar üzerinde yüzen bir köprüden geçiyor. Trafiğin köprü üzerinden her zaman güvenli bir şekilde akmasını sağlamak için, Rexroth tarafından üretilen elektronik kontrollü hidrolik gelgitsel denkleştirme sistemi, su seviyesine uyum sağlanması amacıyla giriş rampalarını yükseltip alçaltıyor. Şehri, çevresindeki bölgelere bağlayan toplamda 22 metre genişliğe ve 365 metre uzunluğa sahip altı şeritli yol, Dubai Koyu’nun üzerinden geçiyor. Özelliklede en yoğun saatlerde, bu köprü şehrin içindeki ve çevresindeki trafiği rahatlatıyor. Birkaç yıl sonra bu yüzen geçici konseptin yerine daha büyük, kalıcı bir köprü yerleştirilmesi planlanıyor.

Bosch Rexroth yana yatırma teknolojisiyle hızlı ve güvenli yolculuk

Tampere Üniversitesi ve Bosch Rexroth tarafından geliştirilen dijital hidrolik yana yatırma teknolojisi, Finlandiya’daki hızlı trenlerin gelecekte virajlı yolları daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde kat edebilmesini sağlayacak. Eğme manevraları dijital olarak kontrol edilecek ve komponentlerin işlevsel güvenirlikleri de otomatik olarak izlenecek. Sistem, 18 Pendolino hızlı trenlerin operasyonel güvenilirliğini ve enerji tüketimini de optimize ediyor. Yazılım tabanlı durum izleme sistemi sayesinde, komponentler erken bir zamanda yenileriyle değiştiriliyor ve trenlerin gerçek trafikteki güvenliği ve konforu artıyor.

Konteynerleri hareket ettirmek adeta çocuk oyuncağı

Terex Port Solutions tarafından üretilen Terex® Gottwald otomatik güdümlü araçlara yönelik hassas hidrolik direksiyon sistemi için, Rexroth tarafından geliştirilen ölçeklenebilir ve programlanabilir HNC100-3x eksenel kontrolü tercih edildi. Konteynerleri liman çevresinde hareket ettirerek 70 tona kadar olan yükleri rıhtım ve depolama alanları arasında tamamen sürücüsüz bir şekilde taşıyan araçlarda akslar belirtilen dönüş açısını yanılmaksızın tahmin ederken, merkezi PLC ile kurulan iletişim de hızlı ve hatasız şekilde gerçekleşiyor.

Bosch Rexroth Türkiye Hakkında

Bosch Rexroth AG'nin Türkiye'deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Ş. adıyla başlamış ve Mayıs 2001'den itibaren, Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş. adıyla devam etmiştir. Gebze'deki satış ofisi ve Bursa'daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2’lik bir alan ve 1.000'e yakın çalışan sayısına ulaşmıştır. Bosch Rexroth A.Ş., Gebze'deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eğitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa'daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90'undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.

Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu sağlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir. Şirket yenilikçi bileşenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliştirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve Mühendisliği ve Fabrika Otomasyonu pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, dişli teknolojileri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. 80’i aşkın ülkedeki lokasyonları ve globalde 29.500 çalışanıyla 2016 yılında yaklaşık 5 milyar avro ciro gerçekleştirmiştir.

www.boschrexroth.com.tr
adresini ziyaret edebilirsiniz.