Bosch Rexroth teknolojisiyle mükemmel baskı

Bosch Rexroth’un matbaacılık endüstrisine sunduğu otomasyon konseptleri, matbaa makinelerinin daha güvenilir, hızlı ve son derece kısa değiştirme zamanlarıyla çalışmasını mümkün kılarken aynı kalite seviyesini de koruyor.

06/11/2017 | Türkiye | Ürün Haberleri

Her ne kadar elektronik kitaplar, dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar matbaacılık ve yayımcılık endüstrisiyle doğrudan bir rekabet içinde olsa da dijital teknoloji, aynı zamanda bu endüstride yeni konseptler yaratıyor.

Matbaacılık endüstrisinde gündeme gelen yeni teknolojiler, basılı bilgilerin çabuk ve yüksek kaliteyle üstelik de düşük bir maliyetle üretilmesine olanak sağlarken, bu teknoloji ve makinelerin kalite, esneklik ve verimlilik açısından da cazip olabilmesi için, otomasyon faktörü kritik bir öneme sahip bulunuyor.

Bosch Rexroth, bu noktada endüstrinin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmış çözümlerle devreye giriyor. Bir tahrik ve kontrol sistemleri tedarikçisi olan Bosch Rexroth, 1993 yılından bu yana etkin bir şekilde matbaacılık ve dönüştürme işlerinde yer alarak, matbaa makinelerinin otomasyonunu sürekli olarak daha ileriye taşıyor. Şirket, tahrik teknolojilerinin tümündeki uzmanlığıyla müşterilerine çeşitli teknolojilerle ilgili tavsiyelerde bulunuyor ve tüm otomasyon konseptini tek bir kaynaktan tedarik ediyor.

Yüksek kalite, hız ve tasarruf hepsi bir arada…

Matbaa makineleri sadece elektrikli tahrik sistemleri değil, aynı zamanda doğrusal hareket teknolojisi, pnömatikler ve hidrolikler de kullandığı için, Bosch Rexroth yenilikçi çözümleriyle OEM’ler için arayüz sayısını azaltıyor. Bileşenlerin birbirlerine kusursuz bir şekilde uyum sağlamasıyla mühendislik entegre etmek için harcanan giderler de azalıyor. Günümüz otomasyon konseptleri, matbaa makinelerinin daha güvenilir, hızlı ve son derece kısa değiştirme zamanlarıyla çalışmasını mümkün kılarken aynı kalite seviyesini de koruyor.

Sayısız endüstri lideri, Bosch Rexroth’un paketleme, gazete ve etiket baskısı için gerçekleştirdiği birçok otomasyon çözümümü kullanıyor.

Kalite: Dijital baskı, sabit web tansiyonu gerektirir

Dijital baskı işlemleri, kişiselleştirilmiş baskı ürünleri, kısa süreli çalışmalar veya talep üzerine baskı seçeneği gibi özellikler ekleyerek, geleneksel matbaanın sunduğu imkânları genişletiyor. Ayrıca günümüzde modern dijital matbaa makinelerinin yüksek hızları, orta ölçekli baskı siparişleri için tabaka beslemeli baskıya alternatif sunabiliyor.

Çarpık olmayan ve sabit bir web tansiyonuna sahip olmak, ortalama baskı kalitesi ve makine verimliliği için son derece önem taşıyor. Doğrudan tahrikler, tork dalgalanmasıyla ilgili problemleri en aza indiriyor ve taşıma silindiri miline yapılan katı montaj aracılığıyla taşımasının doğruluğunu artırıyor. Sabit web tansiyonu sağlamak için, malzeme web yolu içerisine bir tansiyon ayarlayıcı yerleştiriliyor. Kapalı döngü bir web tansiyon kontrolü sırasında, söz konusu tansiyon ayarlayıcı merkez konumunu muhafaza ediyor. Tansiyon ayarlayıcının konumu bir potansiyometre vasıtasıyla ölçülüyor. Rexroth’un kontrolörü, gerilimde makara değişimlerinin sebep olduğu değişimleri veya malzeme makaralarındaki yuvarlak olmama durumunu gözlemleyerek, tansiyon ayarlayıcı silindirdeki her türlü düzensizlik için gerekli ayarlamaları hızlı ve kesin bir şekilde yapıyor.

Kompleks bir gerilim kontrolüne sahip olmanın avantajları; özellikle baskı, kabartma, kesme, kalıp kesme ve yapraklama işlemlerini bir araya getiren hibrit sıralı makinelerde görülüyor. Tansiyon kontrolü, kağıt ve kartonların yanı sıra değişken elastikiyete sahip çeşitli folyolarda da işe yarıyor. Sonuç olarak ayar zamanları kısalıyor; ki bu da iş değişikliğinden sonra daha az atığın oluşmasını sağlıyor.

Esneklik: Teslimat zamanlarını kısaltan makine konseptleri

Günümüzde el ilanları, ekler de dahil olmak üzere gazeteleri aynı makinede basmak mümkün. Bunun sonucu olarak, yayımlama baskısı sektöründe çalışan şirketler daha az sayıda daha güçlü ve esnek makineler kullanıyorlar. Yalnızca değişik baskı formatlarını değil aynı zamanda birçok baskı ve bitirme sürecini de ayırt edebilmek durumunda olan makinelerle, son derece kısa kullanım süreleri tarafından karakterize edilmesi nedeniyle esneklik, paketleme baskısında kilit öneme sahip bir gerekliliktir. Bununla birlikte, paketleme baskısı görsellik ve dokunsallıkla da ilgili olduğu için, değişken kalitelere sahip bir dizi alt katmanla birlikte çalışabilmeleri gerekiyor. Bu da kabartma ve vernikleme gibi bağımsız işlem adımlarını daha da önemli kılıyor. Dolayısıyla sıralı üretim için bu ilave işlem adımlarına yönelik olarak, makine modüllerini sıralamak üzere giderek büyüyen bir eğilim bulunuyor. Bu eğilim, değişik sürelere sahip süreçlerin, sıralama hızının etkilenmeyeceği şekilde bir araya gelmelerini gerektiriyor.

Akıllı kam işlevleri, yarı döner hareketlerle sürekli web taşımasını eşleştirerek aktif web tamponlarının süreç verimliliğini artırmasını sağlıyor.

Sıralı üretim için en iyi çözüm, modüler, yani dolayısıyla esnek makine konseptleridir. OEM’ler, geliştirme işlemlerini, standart hâle getirebilecekleri ve ayrı ayrı işleme sokabilecekleri bağımsız modüllere odaklayabilirler. Aynı zamanda bu, müşteri projeleri için başlangıçtan bitişe kadar olan iş süresini kısaltmaya yardımcı olur ve müşterilerin daha kısa teslim süresi taleplerini karşılar. Makine operatörleri ayrıca modüler konseptler üzerine inşa edilen makinelerin sunduğu esneklik avantajından da faydalanabilirler. Kayda değer herhangi bir zahmete girmeden sistemlerine ilave istasyonlar ekleyerek bu sayede piyasa gereksinimlerine esnek bir şekilde yanıt verebilirler.

Bosch Rexroth, tamamen merkezden dağıtılabilen otomasyon sistemleri kullanarak böylesi modüler bir yapı için gereken ön koşulları oluşturuyor. Bağımsız makine modüllerine yönelik kontroller sercos arayüzü aracılığıyla ağ bağlantılı hâle getiriliyor. Bu da kullanıcılara tam olarak gerçek zamanlı çapraz iletişimin faydalarını sunuyor.

Verimlilik: Yazılım desteği mühendisliği hızlandırır

Giderek hızlanan yenilik döngülerine ayak uydurabilmek için, üreticilerin piyasaya sunum sürelerini kısaltmaları gerekiyor. Günümüzde matbaa makineleri tasarlamakla geçirilen zamanın çoğu, proje planlama ve yapımından programlama ve aktivasyona kadar, mühendislik faaliyetlerine ayrılıyor.

Bosch Rexroth, endüstrinin belirli otomasyon işlemlerini gerçekleştiren sistem çözümü ‘IndraMotion’ ile tam da bu noktada devreye giriyor. Bu teknoloji sayesinde elektronik kamlar ve kayıt kontrolleri gibi karmaşık işlemler için, sorumlu mühendis tarafından yapılan ve zaman alan programlamalara gerek kalmıyor; bunlar artık basit bir kurulumla gerçekleştirilebiliyor.

Bir diğer avantaj ise Rexroth sistem çözümüne doğrudan entegre edilebilen kayıt kontrolüdür. Hareketli mantık sistemi, lisanslı bir teknoloji kütüphanesinden alınan önceden programlı bir PLC modülü sayesinde, herhangi bir ek donanım gerektirmeksizin kayıt kontrolünü devralıyor. Ayrıca bu kayıt kontrolü, hareketli kontrol sisteminin yüksek hassasiyet düzeyinden ve işlevselliğinden faydalanarak, kayıt henüz değişemeden düzeltmeler yapıyor. Bu da OEM’lerin piyasaya kapsamlı teknolojiye sahip ve tek bir kaynaktan sağlanan çözümle donatılmış makineler sunmalarını sağlıyor.

Seda Tacer, Bosch Rexroth

seda.tacer@boschrexroth.com.tr

Bosch Rexroth Türkiye Hakkında

Bosch Rexroth AG'nin Türkiye'deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Ş. adıyla başlamış ve Mayıs 2001'den itibaren, Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş. adıyla devam etmiştir. Gebze'deki satış ofisi ve Bursa'daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2’lik bir alan ve 1.000'e yakın çalışan sayısına ulaşmıştır. Bosch Rexroth A.Ş., Gebze'deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eğitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa'daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90'undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.

Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu sağlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir. Şirket yenilikçi bileşenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliştirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve Mühendisliği ve Fabrika Otomasyonu pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, dişli teknolojileri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. 80’i aşkın ülkedeki lokasyonları ve globalde 29.500 çalışanıyla 2016 yılında yaklaşık 5 milyar avro ciro gerçekleştirmiştir.

www.boschrexroth.com.tr
adresini ziyaret edebilirsiniz.