Yeni nesil mobil vinçlerde Bosch Rexroth imzası

Bosch Rexroth geliştirdiği ‘Yeni Nesil Basınç Sıralama Valfleri’ sayesinde tüm sistem elemanlarının ömrüne olumlu yönde katkı yaparken kullanıcıya önemli derecede yakıt tasarrufu da sağlıyor.

20/11/2017 | Türkiye | Ürün Haberleri

Mobil Hidrolik sektöründe uygulama alanı en geniş makineler olan mobil vinçlerde, gün geçtikçe artan ihtiyaca paralel olarak imalatçı firma sayısı da artış gösteriyor. Bu nedenle üreticiler, makinelerinde bir farklılık yaratarak öne çıkmaya çalışıyor.

Küresel bir tahrik ve kontrol sistemleri tedarikçisi olan Bosch Rexroth bu noktada çözüm ortağı olarak devreye giriyor ve geliştirdiği yeni nesil basınç sıralama valfleriyle müşterilerine çağımızın en önemli kriterlerinden ‘enerji tasarrufu’ konusunda çözüm sunuyor.

Mobil vinçlerde birbiri içinden çıkan, kesit alanları farklı bomların, vincin uzaması esnasında en büyükten en küçüğe doğru sıralı olarak hareket etmesi gerekiyor. Bu da basınç sıralama valfleriyle sağlanıyor. En önce çıkacak olan bom için en düşük basınç, en son çıkacak bom için ise en yüksek basınç değerleri ayarlanarak basınç ve dolayısıyla hareket sıralaması yapılıyor.

Klasik basınç sıralama valflerindeki, hidrolik sistemin akış direncini artırarak normalde olması gerekenden daha fazla basınçlarda çalışılıyor olması durumu, hidrolik sistemde, başta pompa olmak üzere, indirekt olarak tüm sistem elemanlarının da ömürlerine olumsuz yönde etki ediyor. Klasik basınç sıralama valflerinin çalışma prensibinde, ‘B’ hattından gelen akışkanın ayarlanmış olan basınç değerine ulaşıncaya kadar ‘A’ hattı tarafına geçiş yapılamıyor ve direnç oluşuyor. Ayarlanan basınç değerine ulaşan hidrolik akışkan ‘A’ hattına doğru ayarlanmış olan basınç değerinde geçmeye başlıyor. Bu prensip neticesinde her bir bom, hareket sıralamasından dolayı, hareket için ihtiyaç olan kuvvetin çok üstünde bir kuvvete karşılık gelecek basınçla hareket ediyor ve bu ihtiyaç fazlası basınç, ısıya dönüşerek hidrolik sistem yağını ısıtıyor.

Basınçlı hareket esnasında motorun güç gereksinimi artarken, buna bağlı olarak yakıt harcaması da yükseliyor. Yine açığa çıkan ısı enerjisi kaynaklı olarak ısınan yağın soğutulması için de soğutucu ekipman kullanılarak, soğutma için ayrıca enerji harcanıyor. Sonuç olarak sistemde ciddi verim kayıpları ortaya çıkıyor.

Bosch Rexroth teknolojisiyle mobil vinçlerde yakıt tasarrufu

Bu nedenlerden dolayı basınç sıralama valfleri; kaybolan enerji miktarını azaltmak için üzerinde en fazla Ar-Ge çalışması yapılan komponentler arasında yer alıyor. Rexroth Mobil Grubu’nun üretmiş olduğu yeni nesil basınç sıralama valfleri, sadece ‘A’ hattından ‘B’ hattına geçişlerde istenen basınç değerlerine kadar sıralama yapıyor, sistem istenilen basınç değerine ulaşınca ‘A’ ve ‘B’ hatlarından almış olduğu pilot basınçları sayesinde, içerisindeki spulun basınç emniyet yay direncini minimum değere düşürerek, tam açık pozisyona en yakın şekilde direk geçini sağlıyor. Bu sayede sistem yalnızca silindirin ileriye doğru hareketi için gereken kuvvetin karşılanacağı kadar bir enerji harcıyor.

Mobil vinç hidrolik sisteminde kullanılan ‘Yeni Nesil Basınç Sıralama Valfleri’ sayesinde, sistemde oluşan basınç kayıpları en az değere düşürülüyor. Bu özellik de yine öncelikle pompa olmak üzere bütün sistem elemanlarının ömrüne olumlu yönde katkı sağlıyor. Soğutma ekipman kapasiteleri minimize ediliyor. Hidrolik sistemde stabil hız ve konforlu bir çalışmaya olanak sağlıyor. Bunların doğal neticesi olarak güç sarfiyatı azalırken, kullanıcıya önemli derecede yakıt tasarrufu sağlıyor.

Seda Tacer, Bosch Rexroth

seda.tacer@boschrexroth.com.tr

Bosch Rexroth Türkiye Hakkında

Bosch Rexroth AG'nin Türkiye'deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Ş. adıyla başlamış ve Mayıs 2001'den itibaren, Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş. adıyla devam etmiştir. Gebze'deki satış ofisi ve Bursa'daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2’lik bir alan ve 1.000'e yakın çalışan sayısına ulaşmıştır. Bosch Rexroth A.Ş., Gebze'deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eğitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa'daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90'undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.

Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu sağlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir. Şirket yenilikçi bileşenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliştirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve Mühendisliği ve Fabrika Otomasyonu pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, dişli teknolojileri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. 80’i aşkın ülkedeki lokasyonları ve globalde 29.500 çalışanıyla 2016 yılında yaklaşık 5 milyar avro ciro gerçekleştirmiştir.

www.boschrexroth.com.tr
adresini ziyaret edebilirsiniz.