Bosch Rexroth’tan Türkiye’nin ihracatına destek!

Bosch Rexroth teknolojisiyle daha hassas dövme.

Tahrik ve kontrol teknolojileri alanında dünyanın en geniş ürün yelpazesine sahip Bosch Rexroth ve Ege Bölge Temsilcisi Hidropar İzmir, AL-ÇELİK firmasının dövme presinin hidrolik güç ünitesi ile elektronik kontrol sistemi ve yazılımını yeniledi.

Dövme preslerinin daha hassas kontrol edilmesiyle birlikte yüzeyi düzgün ve mukavemeti yüksek kaliteli dövme malzeme imalatı ve ihracatı artış gösterdi.

24/11/2017 | Türkiye | Ürün Haberleri

1987 yılından çelik malzeme ticareti, ısıl işlem ve serbest dövme yapan AL-ÇELİK Mühendislik’in 2.000 ton ağırlığında olan ve dakikada 40 vuruş yapabilen dövme presinin hidrolik güç ünitesi ve elektronik kontrol sistemi ve yazılımı, anahtar teslim olarak Bosch Rexroth ürünleri ve Hidropar İzmir mühendisliğiyle yenilendi.

Dövme işleminin incelikleri

En bilinen anlatımıyla dövme, metallerin belli bir forma göre şekillendirilmesi, pres veya vurmalı çekiçle biçimlendirilmesi işlemine verilen adıdır. Dövülecek malzemenin boyutları istenen ölçüye kadar ezilerek, çevrilerek ve uzatılarak dövülür. Bu sayede; ısıtılmış malzemenin, kontrollü bir şekilde dövülerek işlenmesi sonucunda homojen tane büyüklükleri ve akması sağlanır. Dövme sonucunda diğer hiçbir işlemde görülemeyecek bir tanecik homojenliği sağlanır. Bunun sonucunda malzemenin daha sonraki ısıl işlem, mekanik işleme, yük altında dayanım artması gibi işlemler için özelikleri güçlenir ve kolaylaşır. Dövme işlemi sonucunda malzemelerin çentik mukavemetleri de bir hayli artar ve daha küçük çap ve kesitteki malzemelerle daha yüksek mukavemet değerleri elde edilir. Malzemeden ve mekanik işleme sürecinden tasarruf edilir.

Ürün kalitesi arttı, tasarruf sağlandı

AL-ÇELİK firması için Bosch Rexroth ürünleri ve Hidropar İzmir mühendisliğiyle yapılan yenilemede, lojik controller olarak IndraControl L25 PLC kullanılarak, Indraworks ile Codesys tabanlı yazılım gerçekleştirildi.

Elektronik basınç ve debi kontrollü pompa ve servo valf sayesinde operatörün yönettiği joystickten gelen sinyallere göre presin yukarı ve aşağı hareket hızlarının çok hassas ayarlanması sağlandı.

Hidrolik tahrik sistemleri için hareket lojik kontrol çözümü MLC-H modülü kullanılarak ve sercos haberleşme sayesinde SSI çıkışlı cetvelden hızlı veri okuma gerçekleştirilerek, yüksek pres hızlarında bile servo valfin kontrolüyle 1 milimetrenin altında dövme hassasiyeti yakalandı.

Bu sayede dövme sonrası olabilecek mekanik işleme gerek kalmadan düzgün bir yuvarlama yüzeyi elde edilirken, ayrıca malzemeden de tasarruf sağlandı. Pompanın elektronik debi kontrollü olması sayesinde, debi ihtiyacı olmayan boştaki çalışmalarında, pompa debisi 10lt/dk’lar mertebesine düşürülerek sistemin ısınması engellendi ve gürültü seviyesi aşağılara çekildi. Ayrıca ön dolum tankının 15 barlık bir dayanımı olması nedeniyle yukarı hareketlerde elektronik kontrolle pompanın basınç limiti düşürülerek, ön dolum tankı ayrıca emniyete alındı.

15’ VEP50.4 TFT 1024x768 renkli dokunmatik ekran kullanılırken, kullanıcı dostu bir ara yüz Winstudio ile tasarlanıp programlandı.

Bu projeyle AL-ÇELİK firması yurt içinde ve yurt dışında aranan, tercih edilen, yüzeyi düzgün ve mukavemeti yüksek kaliteli dövme malzeme imalatını gerçekleştirme imkanına kavuştu. Dövme preslerinin daha hassas kontrol edilmesiyle birlikte, yüzeyi düzgün ve mukavemeti yüksek kaliteli dövme malzeme imalatı ve ihracatı artış gösterdi.

Seda Tacer, Bosch Rexroth

seda.tacer@boschrexroth.com.tr

Bosch Rexroth Türkiye Hakkında

Bosch Rexroth AG'nin Türkiye'deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Ş. adıyla başlamış ve Mayıs 2001'den itibaren, Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş. adıyla devam etmiştir. Gebze'deki satış ofisi ve Bursa'daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2’lik bir alan ve 1.000'e yakın çalışan sayısına ulaşmıştır. Bosch Rexroth A.Ş., Gebze'deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eğitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa'daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90'undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.

Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu sağlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir. Şirket yenilikçi bileşenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliştirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve Mühendisliği ve Fabrika Otomasyonu pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, dişli teknolojileri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. 80’i aşkın ülkedeki lokasyonları ve globalde 29.500 çalışanıyla 2016 yılında yaklaşık 5 milyar avro ciro gerçekleştirmiştir.

www.boschrexroth.com.tr
adresini ziyaret edebilirsiniz