Bosch'un AVIOTEC'i, dünyada VdS tarafından tanınan ilk video tabanlı yangın algılama kamerası oldu

AVIOTEC IP starlight 8000, VdS’nin video tabanlı yangın algılaması için geliştirdiği test prosedürünü geçen dünyadaki ilk ürün oldu.

31/01/2018 | Türkiye | Ürün Haberleri

Bosch'un video tabanlı yangın algılaması AVIOTEC, G217090 numarası ile dünyada VdS Damage Prevention GmbH (VdS) tarafından tanınan ilk video tabanlı yangın algılaması oldu. İş güvenliğinde tanınmış bağımsız ve uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumlu bir kuruluş olan VdS’nin kalite mührü, önemli bir yatırım kriteri olarak kabul ediliyor ve sıklıkla yayınlanacak olan EN standardizasyonunun temeli olarak işlev görüyor.

AVIOTEC IP starlight 8000, VdS’nin video tabanlı yangın algılaması için geliştirdiği ‘Yangından korunma yazılımı gereklilikleri’, ‘Alev detektörleri testi gereklilikleri’ ve VdS 2203 kılavuzlarını bünyesinde toplayan test prosedürünü geçen dünyadaki ilk ürün oldu. Kameranın, yanlış alarmlara karşı bağışıklığının yanı sıra zorlu çevresel şartlar altındaki uzun dönem fonksiyonel güvenliği, güvenilirliği ve operasyonel olarak meydana gelen mekanik etkileri de test edildi.

Işık dumandan daha hızlıdır

Video tabanlı yangın algılamanın belirleyici avantajı hızıdır. Yangını, detektördeki duman hareketinden bağımsız bir şekilde, doğrudan kaynağından görsel olarak tespit eder. VdS'den proje yöneticisi Philipp Mondrik AVIOTEC IP starlight 8000 ürününe yaptıkları testin ardından, “Genel olarak, testlerimiz gösterdi ki, bu video tabanlı yangın algılaması, uygun şartlar altında ‘en hızlı yangın algılaması’ olabilir" dedi.

Bosch, yangın algılama algoritmalarının fiziksel duman ve alev modelleri baz alınarak geliştirilmesi, isabetli olarak yangınla ilgili özellikleri tanımlayabilmesi ve onları potansiyel parazitik değerlerden açık bir şekilde ayırabilmesiyle, önemli bir test kriteri olan yanlış alarmlara karşı bağışıklığı özel bir dereceye kadar karşılıyor. Dolayısıyla AVIOTEC, video tabanlı yangın algılaması için sadece çok hızlı değil, ayrıca güvenilir, sağlam ve 16 Kasım 2017'den bu yana da VdS onaylı çözüm sunuyor.

Hızlı algılama, sağlam zekâ ve maliyet tasarrufu! Hepsi AVIOTEC’te…

AVIOTEC, gerçek yangınları yansıma, hareket ya da arka ışık gibi hatalı alarm kaynaklarından ayırt etmek için akıllı algoritmalar kullanıyor. Bu da neredeyse hiç yanlış alarm vermeden oldukça güvenilir algılama yapılmasına olanak sağlıyor.

Gerçek yangınların veya refleks gibi karışıklıkların, hareketlerin, arka plan ışıklarının kesin ayrımını gerçekleştiriyor. Sonuç olarak, alev ve/veya dumanı doğrudan kaynak üzerinde tanımlayarak yaygın olarak kullanılan yangın detektörlerinden daha hızlı algılama performansı sunuyor.

Zorlu ortam koşullarına sahip uygulamalar için özellikle önerilen AVIOTEC, üretim tesislerinde oluşan tozlu ve nemli ortamlarda da en uygun çözümü sunuyor. Ayrıca, havaalanı ve depolar gibi yüksek tavanlara sahip geniş alanların yanı sıra kültürel yapılar ve alışveriş merkezleri gibi yüksek trafiğe sahip alanlar için de kapsamlı bir koruma sağlıyor.

Melis Seydim, Bosch Güvenlik Sistemleri

melis.seydim@tr.bosch.com