Ana içeriğe geç
Bosch Türkiye
Anıl Balcı

Satranç Tutkusunun Araladığı İleri Mühendislik Kapısı

Anıl Balcı

Anıl Balcı lisans eğitimini Metalürji ve Malzeme Mühendisliği alanında tamamladıktan sonra Makine Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptı. Farklı firmalarda çalışma deneyiminden sonra 2018 yılında Bosch’ta çalışmaya başlayan Anıl, veri bilimi ve yapay zekâ konularında oldukça tutkulu ve gerçek katma değer sağlamada yapay zekânın en iyi yollardan biri olduğuna inanan Bosch vizyonuyla çalışmaktan keyif alıyor.


Çalışma alanın hakkında bilgi verebilir misin? Bu alana ilgin nereden geliyor?

Araç kalibrasyonu bölümünde veri bilimi ve yapay zekâ uzmanı olarak çalışıyorum. Otomotiv sektörüne olan ilgim üniversite yıllarımda başladı. Yaptığım stajlar sırasında farklı sektörleri deneyimleme fırsatı bulmuştum. Otomotiv bunlar arasında en ilgimi çeken oldu.

Veri bilimine olan ilgim ise bundan çok daha eskisine dayanıyor. İyi bir satranç oyuncusuyum. Şu anda internette istediğiniz anda satranç oynayabiliyorsunuz ancak ortaokul yıllarımda internet popüler değildi ve ben oynayacak kişi bulma konusunda zorlanıyordum. İlk kez satranç oynayabilen yapay zekâ programlarıyla karşılaştığımda gerçekten büyülenmiştim. Bu programların nasıl çalıştığını anlamak bende bir takıntı haline gelmişti. Bununla ilgili kitaplar aldım ve evdeki bilgisayarımla ufak tefek hamleler yapabilen bir satranç motoru oluşturdum. Böylece yazılım ile tanıştım. Lisede de hobi olarak devam ettim ve farklı yazılım dilleri öğrendim. Üniversitede ise zaten bazı projelerde kodlama kullanmamız gerekti.

Anıl Balcı 2

Bence Bosch otonomiye son derece önem veriyor ve her çalışan istediği alanda kendini geliştirme şansı buluyor.


Bosch ile nasıl tanıştın ve şu anki pozisyonuna gelme sürecinden bahseder misin?

Uzun yıllardır otomotiv sektöründe çalıştığım için Bosch’u biliyordum. Eski iş arkadaşlarımdan biri de Bosch’ta çalışmaya başlamıştı. Onun ne kadar mutlu olduğunu görünce ben de Bosch’a başvurmaya karar verdim. 2018 yılında işe başladığımda bölümümün dinamik olduğunu ve yurt dışına seyahat etmemiz gereken durumlar olabileceğini biliyordum. İşe başlamamdan 6 ay sonra motor kalibrasyonu konusunda Paris Bosch lokasyonunda çalışmak üzere görevlendirildim. Burada çalışırken önceden biraz bilgim olduğu için Fransa’daki müşterilere çalışan bir veri analizi ekibine de dahil olmak istedim. Türkiye’ye geri döndükten sonra da veri analizi ekibine destek olmaya devam ettim.

Bosch’un Renningen’deki yapay zekâ merkezi tarafından verilen pilot veri bilimi eğitimine farklı ülkelerden katılan ilk 15 mühendisten biri oldum. Bu eğitimi tamamlayarak Veri Bilimi Uzmanı unvanını aldım.


İşinle ilgili en sevdiğin şey ne?

Veri bilimi multi-disipliner bir alan. İlgili konularda algoritma geliştirmek için en azından veriyi üreten süreç hakkında yorum yapabilecek bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Bu yüzden ilgili alanın uzmanlarıyla sürekli iletişim halinde oluyorsunuz. Veri analizi ile elde edilen sonuçlar çok da yoruma açık olmadığından tartışmalarda son noktayı koyabilmek beni oldukça tatmin ediyor. Bu alandaki tecrübeler farklı alanlara da uygulanabiliyor.

Bugüne kadar içinde bulunduğun projelerden seni en heyecanlandıran hangisiydi?

Bosch’un Almanya Renningen’deki yapay zekâ merkezi tarafından verilen pilot veri bilimi eğitimine farklı ülkelerden katılan ilk 15 mühendisten biri oldum. Bu eğitimi tamamlayarak Veri Bilimi Uzmanı unvanını aldım. Eğitimle ilgili hedeflerden biri bulunduğumuz ülkede de veri bazlı çalışma prensibini yaygınlaştırmaktı. Başlangıçta rutin işlerimden vakit bulabilir miyim diye endişelensem de ekip arkadaşlarım oldukça destek oldu ve gerekli imkanları sağlayabileceklerini söylediler. Şu anda Türkiye’de 3 farklı lokasyondan 6 kişiye benzer bir eğitim veriyorum. Şimdiye kadar 10 teorik ders, 6 programlama seansı yaptık. Ayrıca proje gerçekleştirmeye başlayan katılımcılara haftalık 45 dakika birebir koçluk veriyorum.

Bosch’ta çalışmayı senin için özel kılan nedir?

Bence Bosch otonomiye son derece önem veriyor ve her çalışan istediği alanda kendini geliştirme şansı buluyor. Ben de bunların bir örneğiyim. Yalnızca Türkiye’deki projelerde değil global projelerde de çalışma imkanının olması geniş bir perspektifte kariyer planı oluşturmamızı sağlıyor. Böylece daha fazla deneyim kazanılıyor. Türkiye’ye geri dönebileceğimi bilmenin rahatlığı ile 1 yıl boyunca Parisli bir mühendis olmak çok keyifliydi. Dinamik ve eğlenceli ortam, vaktimizi daha verimli şekilde değerlendirmemizi sağlayan uzaktan çalışma imkanları da diğer pozitif yönler.

Anıl Balcı 4

Bunu paylaş: