Ana içeriğe geç
Bosch Türkiye
Kurumsal geçmiş

Otomobiller ve ötesi 1926 - 1945

Bu resimde 1942 yılında hafif metal dökümü yapan iş ortakları gösterilmektedir.

Bosch, İkinci Dünya Savaşı'nın doğurduğu yeni zorlukları, ekonomik krizin hızını ve Nasyonal Sosyalist diktaları, inovasyonun gücü ve dayanıklılığı ile göğüsledi.

Buzdolabı çizimi, ön planda Bosch logosu

Dizel enjeksiyon pompası - kilometre taşlarından biri

Üretim aşamasıyla geçen yılların ardından 1927'den bugüne kadar sürecek bir yenilik olan dizel enjeksiyon pompası ortaya çıktı. Dizel motorlar, benzinli motorların aksine manyeto ateşleyicisine ihtiyaç duymuyordu. İlk yıllarda yalnızca kamyonlarda kullanılsa da otomobiller için ilk dizel enjeksiyon pompası 1936 yılında pazardaki yerini aldı.

Kamyonlar için dizel enjeksiyon pompası
Kamyonlar için geliştirilen dizel enjeksiyon pompası
Feuerbach tesisi, günümüze kadar dizel teknolojisi üretiminin ana üssü konumundadır. Resimde pompa gövdesini delen bir çalışan gösterilmektedir, 1935.
Feuerbach tesisi, günümüzde de dizel teknolojisi üretiminin ana üssü. Fotoğrafta pompa gövdesini delen bir çalışan görülüyor (1935).
/

Hedefe giden yolda yeni iş kolları

Alman otomotiv endüstrisindeki büyük kriz, otomotiv tedarikçisi Bosch'un ürün portföyünü gözden geçirmesine neden oldu. Elektrikli el aletleri ve termoteknoloji alanında ürünler geliştirmesi ve bu ürünleri seri üretim aşamasına geçirmesinde elde ettiği başarı Bosch’un radyo-televizyon teknolojisi gibi tamamen yeni girişimlere atılmasına ilham kaynağı oldu

1933 yılında piyasaya sürülen Bosch buzdolabının özelliği daha fazla hanehalkının satın alabileceği kadar uygun olmasıydı.
1933 yılında piyasaya sürülen Bosch buzdolabı, daha fazla kişinin satın alabileceği kadar uygun fiyatlıydı.
Bosch ve Blaupunkt mühendisleri, Avrupa'nın ilk araç radyosunu 1932'de seri üretim safhasına getirince, yolda müzik dinlemek artık gerçekleşmesi güç bir rüya olmaktan çıktı.
Bosch ve Blaupunkt mühendisleri, Avrupa'nın ilk araç radyosunu 1932'de seri üretim aşamasına getirince, yolda müzik dinlemek gerçekleşmesi güç bir rüya olmaktan çıktı.
Bosch, mevcut bölümü Hugo Junkers'ın termoteknoloji bölümünü satın alarak 1932 yılında kurdu.
Bosch, 1932'de Hugo Junkers'ın termoteknoloji bölümünü satın alarak mevcut işkolunu kurdu.
/

Elektrikli el aletleri

Bosch darbeli matkabın kullanımı (1936)

Saç kesme makineleri ve darbeli matkaplar

Bosch mühendislerinden Hermann Steinhart, 1927'de test atölyesinde kendisini anında büyüleyen bir cihazla karşılaştı; entegre motora sahip "Forfex". Steinhart’ın departmanı, Forfex’i önce seri üretim aşamasına getirdi ve sonraki yıllarda ilk darbeli matkapları oluşturmak için konsept geliştirdi. Ekip, fabrikalardaki üretim tesislerini test alanı olarak kullanıyordu.

Fotoğraf: Bosch darbeli matkap kullanılırken (1936)

Müttefik mükemmellik - güçlü bir ortakla üretim

Savaşın sona ermesinin ardından yaklaşık on yıl sonra dış satışlar, toplamın yalnızca yüzde 34'üne kadar yükselebildi. Nakliye masrafları ve gümrük engelleri Bosch'u alternatif çözümler denemeye yöneltti. Fransa, İngiltere ve İtalya'da, yerel üretim ortağı arayışı başladı ve Avustralya ve Japonya menşeli firmalar Bosch lisansı altında üretime başladılar. 1932 itibarıyla dış satışlar yüzde 55'e yükselmişti.

1931 yılında, Bosch yerel otomotiv tedarikçisi C.A. Vandervell ile bağlı ortaklığın yanı sıra İngiltere pazarına hizmet vermek amacıyla Londra'da bir üretim üssü de kurdu.
Bosch, 1931'de yerel otomotiv tedarikçisi C.A. Vandervell ile bağlı ortaklığın yanı sıra İngiltere pazarına hizmet vermek amacıyla Londra'da bir üretim tesisi kurdu.
Melbourne'deki Robert Bosch Supply and Service Pty Ltd'nin yöneticisi August Hoette, Bosch lisansıyla Avustralya'da buji üretmeye başladı.
Melbourne'deki Robert Bosch Supply and Service Pty Ltd'nin yöneticisi August Hoette, Bosch lisansıyla Avustralya'da buji üretmeye başladı.
/

FESE

FESE evde kullanıma yönelik televizyon alıcısı (1938)

Öncü teknoloji

Bosch, İskoçya'nın televizyon öncüsü John Logie Baird ve Zeiss Ikon ve Loewe şirketleri ile birlikte 1929'da Fernseh AG (FESE) şirketini kurdu. Araştırmayla geçen yıllar, sonunda ilk büyük başarıları kazandırdı. FESE, 1936'da Berlin Olimpiyat Oyunları için ilk elektronik kayıt cihazını üretti ve aynı yıl ilk "ev televizyonu alıcısı"nı piyasaya sundu. Savaş sırasında, televizyon görüntüsü vasıtasıyla uzaktan kontrol edilebilen dahili bir kamera ile bomba geliştirmeye yardım etmesi için FESE şirketi askeri amaçlarla komuta edildi. Savaş sona erdiğinde proje test aşamasında kaldı.

Fotoğraf: FESE evde kullanıma yönelik televizyon alıcısı (1938)

Makine başındaki bir işçinin çizimi.

Uçak motorları için benzin enjeksiyonu ve televizyon teknolojisi

Nasyonal Sosyalistler iktidara geldiğinde, Bosch da büyük zorluklarla karşılaştı. Rejim, uçak motorları için benzin-enjeksiyon teknolojisinin araştırılması ve geliştirilmesi emrini verdi ve yeni tesislerin inşasına başladı. Televizyon teknolojisi özellikle askeri çevrelerde ilgi odağı oldu. Şirketin dış satışları 1939 yıllında yüzde dokuzluk bir düşüş yaşadı.

Ulusal Sosyalistler, iktisadi yeterlik politikası izlese dahi, Bosch, Çin'in Tianjin kentinde olduğu gibi burada ürünlerini dünya çapında satmayı sürdürdü (1938).
Nasyonal Sosyalistler, iktisadi yeterlilik politikası izlese de, Bosch, Çin'in Tianjin kentinde olduğu gibi ürünlerini dünya çapında satmayı sürdürdü (1938).
Bir uçak motoru üzerindeki Bosch benzin-enjeksiyon pompası (1941)
Bir uçak motoru üstündeki Bosch benzin enjeksiyon pompası (1941)
/

Silahlanma ve zorunlu çalışma

İkinci Dünya Savaşı başladığında Bosch, operasyonlarını yeniden askeri üretime dönüştürdü. Ordu o kadar yoğun bir şekilde motorize olmuştu ki, şirketin otomotiv faaliyetlerine devam edilmesine izin verildi. Alman sanayisinde olduğu gibi, askeri harekat için çağırılan işçiler, işgal altındaki topraklarda zorla çalıştırılan işçilerle değiştirildi; bazıları insanlık dışı koşullarda yaşamak ve çalışmak zorunda kaldı.

Üretime yönelik hammadelerin işlenmesine 1909'da Feuerbach metal fabrikasında başlandı. Bu resimde 1942 yılında hafif metal dökümü yapan iş ortakları gösterilmektedir.
Üretime yönelik hammaddelerin işlenmesine 1909'da Feuerbach metal fabrikasında başlandı. Bu fotoğrafta 1942 yılında hafif metal dökümü yapan çalışanlar görülüyor.
Stuttgart fabrikasında ateşleme bobini üreten kadın çalışanlar (1944)
Stuttgart fabrikasında ateşleme bobini üreten kadın çalışanlar (1944)
/

Yahudilerin direnişi ve korunması

Bosch yönetimi, Nasyonal Sosyalist rejime karşı direnişi aktif biçimde destekledi. Şirketin danışmanlık görevini yürütmek üzere görevlendirilen Carl Friedrich Goerdeler direnişin merkezinde yer aldı. Zulüm gören Yahudiler, toplama kamplarına sürülmekten kurtarılmak amacıyla istihdam edildi veya göçlerine yardımcı olmak adına maddi olarak desteklendi.

1970 yılında, İsrail büyükelçisi Idan Avner (merkez), Bosch yöneticisi Hans Walz'i (solda), Nazi döneminde zulüm gören Yahudilere yardım etme çabaları nedeniyle İsrail Yad Vaşem anısına "Uluslararası Dürüst" nişanı ile onurlandırdı.
1970'te, İsrail büyükelçisi Idan Avner (ortada), Nazi döneminde zulüm gören yahudilere yardım etme çabalarından dolayı Yad Vashem İsrail Anıtı adına Bosch yöneticisi Hans Walz'ı (solda) “Uluslararası Dürüst Kişi” ünvanı ile onurlandırdı.

Son

Müttefikler, savaş sırasında Bosch üretim tesislerini aralıksız olarak bombaladılar. Robert Bosch, 1942'de vefat etmesi nedeniyle fabrikaların nasıl yerle bir edildiğine tanık olacak kadar yaşayamadı. Ancak, adını alan fabrikanın nasıl işletileceği konusunda haleflerine net talimatlar bırakmıştı.

Feuerbach metal tesisinin büyük bir kısmı 1944 hava saldırısı sırasında tahrip edildi. Üretim adım adım kırsal alanlara doğru taşındı.
Feuerbach metal tesisinin büyük bir kısmı 1944 hava saldırısı sırasında tahrip edildi. Üretim adım adım kırsal alanlara doğru taşındı.
1944 yılının Eylül ayındaki talihsiz bombalı saldırıda sembolik Bosch fabrikası kulesi yıkıldı.
1944 yılının Eylül ayındaki talihsiz bombalı saldırıda sembolik Bosch fabrikası kulesi yıkıldı.
/